Immaterieel erfgoed in de stad

Terug naar de vorige pagina

Op 9 oktober vindt van 10.00 tot 16.15 uur in Toko 51 aan de West-Kruiskade in Rotterdam de studiedag ‘Het ritme van de stad. Immaterieel erfgoed in een dynamische omgeving’ plaats.

De dag is georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in samenwerking met Imagine IC, Amsterdam Museum, Museum Rotterdam en met de Alliantie West-Kruiskade. Naast Nederlandse sprekers staat hier voor een keynote presentatie ook Prof. Dr. Gertraud Koch (Universiteit van Hamburg) op het programma.
Immaterieel erfgoed wordt vaak, ook internationaal, gelijkgesteld met oude tradities van vroeger, vaak verbonden met de plattelandscultuur. Nederland vindt dat ook het immaterieel erfgoed in de stad een plaats moet krijgen op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Maar wat valt er eigenlijk onder immaterieel erfgoed in de stad? Ook moderne vormen van jongerencultuur als techno en house? En hoe verhoudt, ook in etnisch opzicht, de superdiverse stad zich tot de UNESCO conventie? Deze dag, die aan het denken wil zetten, is voor ieder die geïnteresseerd is in de dagelijkse cultuur in de stad en daarmee aan de slag wil.
Het programma biedt een mix van theorie en praktijk, met een scala aan korte presentaties van  casestudies en aansprekende demonstraties van immaterieel erfgoed, van onder meer hennaschilderen, ebrukunst en straatvoetbal. Sprekers zoals Gertraud Koch (Universiteit van Hamburg), Albert van der Zeijden (VIE), Irene Stengs (Meertens Instituut), Jasmijn Rana (Imagine IC), Marleen de Witte (Universiteit Amsterdam), Nicole van Dijk (Museum Rotterdam).
U kunt zich aanmelden via onze webwinkel http://www.volkscultuur.nl/winkel_6.html?view=category&action=show&id=4.

De deelnamekosten bedragen € 20,–, inclusief lunch, koffie/thee en een drankje en een hapje. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.

Terug naar de vorige pagina