Najaarsreis Stuttgart – oktober 2018

Terug naar de vorige pagina

In oktober 2018 zijn een aantal leden van de VGK naar Stuttgart afgereisd voor een bezoek aan de Cannestatter Wase. Leny Snepvangers (Etten-Leur) heeft een leuk verslag geschreven, dat je hier kunt lezen:

Impressie Reis Cannestatter Wase Stuttgart 4 t/m 6 oktober 2018

4 oktober 2018

Op 4 oktober 2018 vertrok in alle vroegte een delegatie van de VGK per luxe bus, met aan het stuur chauffeur Erik, naar Stuttgart. De reis was voortreffelijk voorbereid door Henk Neven en Ruud de Dreu.
Aan alles was gedacht, ontbijt in de bus, drinken, fruit en zelfs de leesmap ging rond. En onderweg netwerken, ervaringen uitwisselen en afspraken maken voor samenwerken.

Na een zonnige lunchstop in Heidelberg en enige vertraging vanwege files op de weg, kwamen we aan het einde van de middag, zo rond 17.30 uur, aan in Stuttgart.
Daar wordt wat gebouwd, zeg. De hele stad leek een bouwput!
Het stijlvolle Aloft Hotel ligt in het centrum van Stuttgart in het nieuwe winkelcentrum Milaneo.

In de avond werd in het centrum van de stad in restaurant ” Der Rote Hirsch” genoten van een voortreffelijk diner.
Gelet op het tijdstip en de voor velen al lange dag, werd gezamenlijk besloten het bezoek aan de kermis uit te stellen tot de volgende dag.

5 oktober 2018
Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt vertrokken we de volgende dag, stipt op tijd (daar zorgen de organisatoren wel voor!) naar de televisietoren Stuttgart.
Deze toren is 217m hoog en is sinds 1956 in gebruik. Er zijn twee panoramaterrassen, één op 150 meter en één op 153 meter, van waaruit je een verbluffend uitzicht hebt over de stad en de regio.
Met zijn allen hebben we staan turen of we het reuzenrad op de kermis konden waarnemen en ja hoor, ook de booster was te zien.
Weer met beide voetjes op de grond, nog heerlijk genoten van het zomerse weer.

De bus in en op weg naar Brauhaus Calwer Eck. Hier genoten van de lunch. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan de brouwerij. Dat was een belevenis op zich. Zo streng als de alcoholregels in ons land zijn, zo soepel en ruimhartig gingen ze er in dit bedrijf mee om! Van enige hygiëne in de brouwerij hadden ze nog niet gehoord! (De muizen lagen op de vloer.)

Na deze ervaringen op weg naar de Cannestatter Wase. Daar waren we tenslotte voor gekomen.
Omkleden in de bus. We moesten natuurlijk wel in gepaste kledij de kermis op, in dirndl en lederhose met bretels en hoedjes.
Om 16.00 uur werden we verwelkomd door de heer Thomas Heibel, lid van de organisatie van de Cannestatter Wase. Hij vertelde ons iets over de organisatie.

Cannestatter Wase
Op de Stuttgarter Schlossplatz was nu een grote landbouwtentoonstelling opgezet ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Cannestatter Volksfeesten.
De Cannestatter Wase, het volksfeest duurt 17 dagen en vindt plaats op een terrein van 25 ha.
Ongeveer 320 attracties en bedrijven nemen er aan deel. Frontmeters bedrijven circa 5000. Het levert direct en indirect werkgelegenheid aan 17.000 personen. Per dag zijn er circa 1.500 personen actief bij de festiviteiten.
Het energieverbruik bedraagt ongeveer 1,76 miljoen kwh in twee weken. Het waterverbruik  bedraagt 22.000 m3.

Op het kermisterrein zijn 9 grote en 3 kleinere feesthallen opgebouwd, waarvan de grootste een capaciteit heeft van 6.600 plaatsen. Gezamenlijk kunnen de feestzalen 35.000 à 45.000 gasten herbergen. Deze feesthallen zitten elke avond vol en men moet zelfs 3 weken vooraf al reserveren voor een plaatsje. Met de bouw van de feesttenten is men 9 weken bezig. De afbouw duurt 5 weken.

Het volksfeest trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers. Voor de stad Stuttgart levert het feest een omzet op van circa 600 miljoen, buiten hetgeen het publiek op de kermis besteed.

Organisatie
De organisatie bestaat uit 9 personen voor beheer van het terrein en organisatie van de kermis, kerstmarkt, fruhlingsfest, concerten e.d.
Voor promotie en publiciteit heeft men de beschikking over een budget van € 200.000,-.
De politie verzorgt de veiligheid op het terrein (afgesloten gebied). Particuliere beveiligers dragen zorg voor de veiligheid in de feesttenten.
Alleen lokale bierbrouwers exploiteren de feesttenten. De kermisexploitanten en exploitanten van de feestzalen houden zelf het terrein schoon.

De standplaatsen op de kermis worden op basis van eenjarige contracten uitgegeven. Iedereen mag meedingen naar een plaats op de kermis. Keuzes worden gemaakt door de marktmeester(s) op basis van foto’s, kwaliteit en kennis van de attracties.

Aan de hand van video-beelden werd een indruk gegeven van de veiligheidsmaatregelen, de observatiepunten, overzicht nooduitgangen, de werking van de hulpdiensten en een overzicht van het kermisterrein.

Na deze informatie en het uitreiken van een halssjaaltje, werd het gezelschap nog gefêteerd op een vrijkaartje voor het reuzenrad. Onder dankzegging voor de ontvangst en inzage in de organisatie werd afscheid genomen en gingen we richting de feestzaal Zaisserei op het kermisterrein, voor het avondeten.

Wat een gezellige drukte in de tent! Van zulke bezoekersaantallen kunnen we in ons landje alleen maar dromen! Heerlijk gegeten en van de Tiroler muziek genoten. Daarna in groepjes op eigen gelegenheid de kermis bezocht.

Het ritje in het reuzenrad gaf een geweldig uitzicht over het kermisterrein. Maar was voor ons wel schokkend om te zien! De organisatie had ons verteld over de veiligheidsmaatregelen. Doch wat we zagen was in onze ogen zeer verontrustend qua veiligheid. Onze brandweerkorpsen zouden gillend weglopen! De woonwagens stonden tussen de attracties opgesteld en van enige vrije ruimte was nauwelijks sprake. Attracties waren zelfs aan elkaar doorgebouwd. Hieraan zou naar Nederlandse maatstaven absoluut geen medewerking kunnen worden verleend.

Aan publieke belangstelling geen gebrek. Het was zeer druk op de kermis en de attracties waren ook goed bezet. Heel veel food en overal was klandizie.
Ook nog gesproken met Nederlandse kermisexploitanten, die uitverkozen worden om jaarlijks op deze grote kermis standplaats in te nemen.
Aan het einde van de avond gezamenlijk weer met de bus naar het hotel.

6 oktober 2018
Op zaterdag om 09.00 uur vertrek vanuit Stuttgart.Rond het middaguur een heerlijke lunch in Koblenz, buiten op het terras, onder een heerlijk zonnetje. Na een voorspoedige reis kwamen we omstreeks 17.30 uur aan in Rosmalen, waar de reis met een diner werd afgesloten.

Een zeer geslaagde reis, waarvoor bijzondere dank wordt overgebracht aan Henk en Ruud voor de voortreffelijke organisatie. 

Tot een volgende gelegenheid.
Leny.

      

Terug naar de vorige pagina